Ik help je bij het schrijven van een steengoede speech

Je wordt gevraagd om te spreken tijdens de huwelijksceremonie van je beste vriend of kleine zus. Je verwachtte de vraag misschien wel, of eigenlijk helemaal niet. Maar de eer is groot, meer dan groot. Maar de twijfel blijkt dat, minder onverwacht, ook te zijn. Omdat puzzelen met woorden en schuiven met zinsdelen, tot er zinnen ontstaan die vatten wat er in je hoofd en hart huist, niet meteen je eerste natuur is. En je zou heel graag de persoon zijn die met even veel goesting ‘ja’ zegt op deze vraag als op de vraag of er ook slagroom op jouw ijsje mag. Maar zo overtuigd voel je die ‘ja’ niet. En dat hoeft ook niet. Want ik zet mijn eerste natuur met heel veel plezier in voor jou. Ik luister schik en schrijf tot er een tekst ligt die vertelt wat jij voelt en wenst voor hem, voor haar. Een tekst die exact vertelt wat jij hen wil vertellen. 

En die tekst, die zal bij jou zorgen voor een ‘ja’ waarbij de goesting om te spreken groter is dan de twijfel. Misschien wel voor een goesting die even groot is als de eer die je voelde toen je de vraag kreeg om te speechen. 

Werkwijze

Focussen

‘Ik kan zoveel vertellen over mijn broer en zijn vriendin, maar wat zeg ik nu net wel en welke verhalen laat ik achterwege?’ 

Omdat ik weet dat deze (terechte) vraag heel vaak speelt, bezorg ik je een vragenlijst. Om je op weg te helpen bij het vinden van de essentie. Wat moet er zeker gezegd worden? Wat wil ik dat mijn broer en schoonzus zeker weten? Met de vragenlijst laat ik jou hierbij stilstaan.

Luisteren

Jij vertelt me aan de hand van de vragenlijst wie zij voor jou zijn en wie zij voor elkaar zijn. Hoe jij hen zag groeien vanaf de dag dat ze in elkaars leven binnenwandelden. En ik vraag door. Naar hun meest hilarische anekdotes, naar waarom jij voor hen zal blijven supporteren en naar wat jou zo doet geloven in wat zij samen hebben. 

En ik blijf vragen stellen en luisteren, tot ik merk: ik voel wat jij hen heel graag wil zeggen en wat de kern van jouw speech mag worden. 

Schrijven

En dan ga ik op zoek naar woorden voor alles wat je mij vertelde. En maak ik jouw liefde en bewondering tastbaar voor hen. Ik zorg voor een sterke opbouw en zo voor een speech die beklijft. Wat benoemd moet worden wordt in zinnen gegoten die jij zelf ook in de mond zou nemen. Want dat het authentiek klinkt, wat jij zal vertellen daar vooraan, dat is voor mij vereiste nummer 1. 

Ik bekijk met jou een eerste versie en laat jou de woorden al een keertje in de mond nemen. Werkt dit voor jou, hoor je jezelf deze zinnen uitspreken? Pas als dat zo is, lever ik de definitieve versie van jouw speech af. 

Spreken

Op hun huwelijksdag is het aan jou. Met vertrouwen en met een speech die inhoudelijk en vormelijk bij jou past, vertel je mee het verhaal van het koppel dat jou zo dierbaar is.

Ik wilde graag een persoonlijke, warme, eerlijke en liefdevolle speech geven maar vond er zelf niet de juiste woorden en opbouw voor. Ik ging naar Janna en voelde me meteen op mijn gemak en gerustgesteld. ‘Studio Luister’ is luisteren in de meest pure zin. Janna luistert, stelt diepgaande vragen en wil tot op de kern komen wat je wil zeggen. De speech sloeg de nagel op de kop, met vele lovende commentaren die volgden.

© All Rights Reserved Studio Luister | Privacybeleid | Foto's door: Inneke Gebruers, Lot Wildiers, Maxikamera en Oogtepunt | Made by your